Goed nieuws voor Duitsland, maar slecht nieuws voor de rest van de eurozone. Het aantal werklozen in Duitsland daalde deze maand met 22.000 personen. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.
1. De Federal Reserve heeft op woensdagavond zoals verwacht een punt gezet achter het obligatieaankoopprogramma dat in 2012 werd aangekondigd om de Amerikaanse economie te beschermen tegen de omvangrijke bezuinigingen die in 2013 plaatsvonden. De Fed was zeer lovend over de banengroei dit jaar, waarmee de centrale bank signaleerde dat de eerste renteverhoging wat sneller dan de markt had verwacht kan gaan plaatsvinden. Voor het rentebesluit wereldkundig werd gemaakt, verwachtte de markt dat de eerste renteverhoging sinds 2006 zou plaatsvinden in september volgend jaar. Door de meer optimistische toon van de Fed is die verwachting beginnen te verschuiven naar juni of juli.
2. Voor beleggers bestaan er twee soorten centrale bankiers: duiven en haviken. Centrale bankiers moeten bij het afstemmen van het monetaire beleid vaak een afweging maken tussen (risico van hogere) inflatie en het waarborgen van financiële stabiliteit enerzijds en het stimuleren van werkgelegenheid en economische groei anderzijds. Een duif is meer geneigd het monetaire beleid in dienst te stellen van groei en werkgelegenheid, terwijl in de ogen van een havik financiële stabiliteit en inflatie meestal belangrijker zijn.
De haviken bij de Fed waren in juli en september ontevreden over het rentebesluit en stemden tegen. Maar gisteren waren de haviken blijkbaar erg content met wat er hun werd voorgeschoteld. Ditmaal was de enige tegenstemmer een duif: Naryana Kocherlakota. Ook in de VS is de inflatie te laag, en dit baart Kocherlakota zorgen. Kocherlakota wil daarom dat de Fed de obligatieaankopen hervat en de rente pas verhoogd als het probleem van te lage inflatie is uitgebannen.
3. De Koreaanse elektronicareus Samsung Electronics heeft in het derde kwartaal de operationele winst met bijna een derde zien dalen naar 4,1 biljoen won, omgerekend 3,1 miljard euro. Bij de mobiele divisie kelderde de operationele winst zelfs met driekwart. Samsung rekent op een hogere winst in het vierde kwartaal, maar desalniettemin is het concern op weg om de laagste operationele winst in een aantal jaren tijd te boeken. Samsung ondervindt steeds meer concurrentie in de smartphonemarkt. Om de concurrentie het hoofd te kunnen bieden gaan de Koreanen nieuwe toestellen introduceren in de zwaarbevochten goedkopere segmenten van de markt.
4. De banken zitten tot over hun oren in Imtech. Door de mislukte claimemissie zijn de banken niet alleen schuldeiser maar ook grootaandeelhouders. ING heeft 15,95 procent van het kapitaal van de noodlijdende technische dienstverlener in handen. Nummer 2 is Rabo met 13,8 procent, gevolgd door Commerzbank met 11,8 procent.
5. Goed nieuws voor Duitsland, maar slecht nieuws voor de rest van de eurozone. Het aantal werklozen in Duitsland daalde deze maand met 22.000 personen, terwijl verwacht werd dat de trend van de langzaam toename van het aantal werklozen ook in oktober zou doorzetten. Zoals verwacht bleef de werkloosheid staan op 6,7 procent.
De rest van de eurozone en de Europese Centrale Bank (ECB) willen dat Duitsland zijn fiscale armslag gebruikt om de economie te stimuleren met broodnodige infrastructuurinvesteringen. Duitsland zou waarschijnlijk wel bereid zijn een stimuleringspakket te overwegen als de eigen economie in een recessie zou belanden.
De laatste macrocijfers wijzen echter op zwakke groei, maar geen recessie. En omdat de werkloosheid op een bodemniveau staat is er weinig reden voor bondskanselier Merkel om het roer om te gooien en af te zien van de prestigedoelstelling om de begroting volgend jaar in balans te brengen.
6. Randstad zag in het derde kwartaal het bedrijfsresultaat (EBITA) geschoond van bijzondere posten stijgen met 15 procent naar 210 miljoen euro, terwijl de omzet minder sterk groeide met 4 procent naar 4,5 miljard euro. De hogere winstgevendheid kwam doordat Randstad relatief meer vacatures met een hogere marge vervulde, terwijl het aandeel van vacatures met een lagere marge relatief afnam. Randstad verwacht dat de Amerikaanse en Nederlandse markt het goed blijven doen, terwijl Duitsland en Frankrijk zwak blijven. Voor Randstad als geheel betekent dat dat de autonome omzetgroei afvlakt.
7. Royal Dutch Shell heeft in het derde kwartaal weinig hinder ondervonden van de lagere olieprijzen. De winst op basis van geschatte actuele kosten steeg dankzij hogere marges op productie en raffinage met bijna een derde naar 5,8 miljard dollar. Topman Ben van Beurden zei in een toelichting dat de forse daling van de olieprijzen nu eenmaal bij de grillen van de markt hoort.
8. De Japanse premier Shinzo Abe overweegt de komende maanden een fiscaal stimuleringspakket af te kondigen om de economische verzwakking sinds de btw-verhoging van april tegen te gaan. Dit wordt gemeld door persbureau Bloomberg. Volgend jaar moet de btw voor de tweede keer omhoog, maar het risico is aanzienlijk dat de economie hierdoor in een neerwaartse spiraal beland. Op steun van de Bank of Japan hoeft Abe niet te rekenen. De centrale bank, houdt de poot stijf en wil geen extra stimuleringsmaatregelen nemen en eist dat Abe de btw verhoogt.
9. Beijing maakt zich steeds meer zorgen over de economie nadat het groeitempo in het derde kwartaal was afgegleden naar het laagste tempo in vijf jaar tijd. De regering wil daarom de consumptie aanjagen door onder meer de huizenmarkt te stimuleren. En het ondersteunen van de huizenmarkt is opvallend, want de regering heeft er afgelopen jaar alles gedaan om de oververhitte af te doen koelen.
10. Europese aandelenbeurzen kleuren vanochtend rood, en dat kan wel eens komen doordat beleggers weinig hoop hebben dat centrale banken meer gaan stimuleren. De Fed komt dichterbij de exit. Daarnaast kwamen er uit de eurozone vanochtend erg sterke macrocijfers die bevestigden dat zorgen over een nieuwe recessie zwaar overdreven zijn. Volgens de Europese Commissie verbeterde het economisch sentiment in de eurozone in oktober, terwijl de markt had gerekend op een verdere verzwakking. Het economisch vertrouwen in Nederland steeg zelfs naar het hoogste niveau in meer dan drie jaar tijd. En ook in Duitsland, Frankrijk en Italië trok het vertrouwen aan. De cijfers wijzen er op dat de conjunctuur aan het stabiliseren is. De economische groei zal waarschijnlijk teleurstellend zwak blijven, maar sterk genoeg om de ECB aan de zijlijn te houden.
Arne Petimezas is analist bij de financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl